Jadranske ladjice

  • 29.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 15 min

Sardine na popečenih rezinah francoske štruce z rezinami paradižnika in sira so popoln obrok za piknik pod borovcem na plaži.

Sestavine

  • 2 pločevinki sardin v rastlinskem olju Eva (2 X 115 g)
  • 1 francoska štruca ali bageta (400 g)
  • 100 g masla
  • 1 limona
  • 2–3 paradižniki (400 g)
  • 100 g trapista
  • nekaj listov bazilike

Priprava

  1. 1.
    Štruco narežite na rezine. Rezine premažite z maslom in popecite.
  2. 2.
    Nato na kruh razporedite tanke rezine paradižnika, rezino sira, list bazilike, sardine s peteršiljem in česnom, pokapljajte z nekaj kapljicami olivnega olja ter limoninega soka in postrezite.

Nasvet

Če nimate sveže bazilike, uporabite list solate, radiča ali rukole.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 842 / 3.520 - -
Maščobe g 49,56 - -
Ogljikovi hidrati g 66,86 - -
Vlaknine g 5,05 - -
Beljakovine g 34,65 - -
Natrij g 3,13 0 0
Vitamin A μg 1.706,95 43 34
Vitamin D μg 168,70 84 84
Niacin (viamin B3) mg 18,16 130 91
Pantenonska kislina mg 1,13 16 16
Kalij mg 567,97 15 15
Kalcij mg 322,17 32 32
Fosfor mg 460,96 58 58

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)