Priprava
-
1.
V posodo dajte očiščena in na kocke narezana jabolka, na drobno narezano čebulo, suhe slive, narezane na majhne koščke, sesekljane rozine, sladkor, kis in vse začimbe.
-
2.
Pristavite na srednji ogenj in občasno mešajte, dokler ne zavre. Ogenj zmanjšajte na najnižjega, pogosto mešajte in kuhajte približno 30 minut, dokler se chutney na zgosti.
-
3.
Še vroč pripravljen chutney razporedite v dobro očiščene steklene posode. Takoj pokrijte in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
-
4.
Shranite ga na temno, hladno mesto in ga hranite do mesec dni.
Serviranje
Odprt chutney hranite v hladilniku ter ga porabite v nekaj dneh po odprtju.
Chutney postrezite segret (topel) s pečenim mesom, kot je svinjina, teletina, pa tudi piščančje ali puranje meso.
Nasvet
Chutney lahko postrežete tudi tako, da po njem potresete popražene sesekljane orehe ali mandlje.