Jabolčni chutney

  • 19.02.2018
  • Enostavno
  • 55 min

Chutney iz jabolk in sliv bo dopolnil okus glavne jedi iz mesa in okusne priloge, potresen s sesekljanimi orehi ali mandlji pa se bo odlično vključil v zimski jedilnik pri vas doma.

Sestavine

  • 3 večja rdeča jabolka (650 g)
  • 60 g čebule
  • 50 g suhih sliv brez koščic
  • 50 g rozin
  • 150 g rjavega sladkorja Muscovado
  • 175 ml vinskega kisa
  • ½ žličke mletega ingverja Maestro
  • ½ žličke grobo mletega česna Maestro
  • ½ žličke kajenskega popra Maestro
  • ½ žličke mletega cimeta Maestro
  • ščepec nastrganega muškatnega oreščka Maestro

Priprava

  1. 1.
    V posodo dajte očiščena in na kocke narezana jabolka, na drobno narezano čebulo, suhe slive, narezane na majhne koščke, sesekljane rozine, sladkor, kis in vse začimbe.
  2. 2.
    Pristavite na srednji ogenj in občasno mešajte, dokler ne zavre. Ogenj zmanjšajte na najnižjega, pogosto mešajte in kuhajte približno 30 minut, dokler se chutney na zgosti.
  3. 3.
    Še vroč pripravljen chutney razporedite v dobro očiščene steklene posode. Takoj pokrijte in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  4. 4.
    Shranite ga na temno, hladno mesto in ga hranite do mesec dni.

Serviranje

Odprt chutney hranite v hladilniku ter ga porabite v nekaj dneh po odprtju. Chutney postrezite segret (topel) s pečenim mesom, kot je svinjina, teletina, pa tudi piščančje ali puranje meso.

Nasvet

Chutney lahko postrežete tudi tako, da po njem potresete popražene sesekljane orehe ali mandlje.