Iz srca moria

  • 13.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 35 min

Špageti, sredozemska omaka, lignji, rakci in klapavice se bodo v nekaj minutah spremenili v mehko, elegantno jed z morskimi sadeži.

Sestavine

  • 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 80 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 pločevinki pelatov Podravka (2x400 g)
  • 100 ml belega vina
  • 2 žlički sladkorja
  • 200 g očiščenih lignjev
  • 200 g očiščenih rakovih repkov ali repkov kozic
  • 200 g očiščenih klapavic
  • 1 žlica nasekljane bazilike
  • 300 g špagetov
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju prepražite čebulo, dodajte česen, nasekljane pelate, vino, sladkor in eno žlico vegete ter vse skupaj dušite približno 10 minut.
  2. 2.
    Dodajte na kolobarčke narezane lignje, rakce in klapavice ter dušite še približno 10–15 minut.
  3. 3.
    Z omako prelijte kuhane testenine, jih posujte z narezano baziliko in postrezite.

Nasvet

Če želite, da se testenine bolje povežejo z omako, jih v omako dodajte, tik preden je kuhana. Lahko dodate tudi malo tekočine, v kateri so se kuhale testenine.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 439 / 1.835 - -
Maščobe g 17,66 - -
Ogljikovi hidrati g 54,62 - -
Vlaknine g 9,89 - -
Beljakovine g 24,63 - -
Natrij g 5,89 0 0
Vitamin A μg 5.379,99 134 108
Vitamin D μg 0,33 0 0
Niacin (viamin B3) mg 13,07 93 65
Pantenonska kislina mg 2,04 29 29
Kalij mg 2.398,60 65 65
Kalcij mg 151,55 15 15
Fosfor mg 381,56 48 48

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)