Istrska čarovnija

  • 04.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 25 min

Istrsko jed s tunino, ki jo postrežete toplo, z rukolo in naribanim parmezanom, lahko položite med dve rezini kruha ali postrežete kot samostojno jed. Okus je izjemen.

Sestavine

  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 pločevinki tunine solate Mediterana (2 X 115 g)
  • 2 stroka česna
  • 6 jajc
  • 100–200 ml sladke smetane
  • 80 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • 120 g rukole

Priprava

  1. 1.
    Zmešajte jajca, smetano, nasekljan česen in parmezan. Solite in poprajte. V ponev (Ø 22 cm) vlijte eno žlico olja, ga segrejte in nanj vlijte četrtino zmesi jajc in smetane.
  2. 2.
    Pecite nekaj minut, da se zmes zapeče. Na polovico pečene frtalje razporedite četrtino tunine solate in jo prekrijte z drugo polovico.

Serviranje

Postrezite toplo, z rukolo. Isti postopek ponovite tudi pri preostalih treh frtaljah.

Nasvet

Če želite frtalja speči samo na eni strani, lahko ponev pokrijete s pokrovko. Tako bodo jajca zakrknila tudi na vrhu.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 499 / 2.086 - -
Maščobe g 36,91 - -
Ogljikovi hidrati g 5,75 - -
Vlaknine g 1,35 - -
Beljakovine g 35,39 - -
Vitamin A μg 2.064,62 52 41
Vitamin D μg 188,54 94 94
Niacin (viamin B3) mg 14,42 103 72
Pantenonska kislina mg 1,75 25 25
Kalij mg 429,77 12 12
Kalcij mg 368,09 37 37
Fosfor mg 516,03 65 65

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)