Goveja rebra na žaru

  • 30.07.2011
  • Zahtevno
  • 4
  • 240 min

Na tako zajeten kos mesa verjetno ne pomislite, ko razmišljate o peki na žaru. Vendar je tako postopek kot rezultat vreden poskusa.

Sestavine

  • 2 kg narezanih govejih reber
  • 50 ml konjaka
  • 3 Vegeta pikantna marinada (90 ml)

Priprava

  1. 1.
    Meso pokapljajte s konjakom in ga pustite stajati v hladilniku 15 minut.
  2. 2.
    Nato dajte meso v vrečko za živila in dolijte marinado.
  3. 3.
    Premešajte in pustite marinirati 30 minut v hladilniku.
  4. 4.
    Meso pecite na žaru na zmerni temperaturi 3-4 ure, pokrijte ga z globljo pokrovko.

Serviranje

Goveja rebra postrezite s fižolovo solato ali na žaru pečeno zelenjavo.

Nasvet

Meso lahko pripravite tudi v pečici, pri 90-100°C. Pred koncem pečenja povečajte temperaturo v pečici, da bo meso imelo hrustljavo skorjico.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 559 / 2.337 - -
Maščobe g 41,98 - -
Ogljikovi hidrati g 2,05 - -
Vlaknine g 0,00 - -
Beljakovine g 36,83 - -
Natrij g 0,28 0 0
Vitamin D μg 24,00 12 12
Riboflavin (vitamin B2) mg 0,32 25 18
Niacin (viamin B3) mg 13,10 94 66
Pantenonska kislina mg 0,62 9 9
Kalij mg 594,12 16 16
Fosfor mg 346,23 43 43
Magnezij mg 38,00 13 10

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)