Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Goveja juha

  • 30.06.2005
  • Srednje
  • 6
  • 120 min

V vseh naših krajih tako priljubljeno juho lahko pripravite iz osnove, ki ste jo dobili s kuhanjem govedine, govedino pa postrezite toplo s katero od omak, lahko tudi že pripravljenih.

Sestavine

  • 600-800 g govedine
  • 1,5 l vode
  • 1 šopek korenaste jušne zelenjave
  • 1-2 paradižnik
  • 2 krompirja
  • 1 glavica čebule
  • 1 list zelja
  • poper v zrnju
  • sol
  • Vegeta
  • 1 vejica zelene

Priprava

  1. 1.
    V lonec nalijte mlačno vodo in dajte kuhati meso. Čim juha zavre, dodajte sol, očiščeno korenasto zelenjavo (zeleno, korenje in peteršilj), nekaj zrn popra in čebulo, ki ste jo pred tem razpolovili in popekli.
  2. 2.
    Nato dodajte paradižnik, olupljen krompir, list zelja, Vegeto in vejico zelene ter pokrijte.
  3. 3.
    Ko juha ponovno zavre, znižajte temperaturo in počasi kuhajte približno uro in pol.
  4. 4.
    Ko je meso mehko, dolijte malo hladne vode, da se juha zbistri.
  5. 5.
    Meso vzemite iz juhe, juho pa precedite skozi gostejše cedilo in vanjo zakuhajte riž ali testenine.

Serviranje

Kuhano govedino in zelenjavo narežite na manjše kose in jih skupaj z juho postrezite v globokih krožnikih.

Nasvet

Če želite v juho vkuhati riž, ga pred tem prekuhajte, da ne bi zaradi izločenega škroba juha postala motna.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 399 / 1.668 - -
Maščobe g 3,98 - -
Ogljikovi hidrati g 6,60 - -
Vlaknine g 1,83 - -
Beljakovine g 9,58 - -
Natrij g 0,58 0 0
Vitamin A μg 2.940,68 74 59
Vitamin D μg 3,50 2 2
Vitamin C mg 20,96 28 23
Niacin (viamin B3) mg 3,62 26 18
Kalij mg 340,02 9 9
Kalcij mg 34,99 3 3
Fosfor mg 92,69 12 12

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)