Gazpacho (španska hladna juha z zelenjavo)

  • 09.06.2006
  • Srednje
  • 6
  • 60 min

Izvira iz Andaluzije, ta hladna juha na paradižnikovi osnovi je populara ne samo v španski kuhinji, ampak povsod po svetu. Poskusite, res je osvežilna v vročih poletnih dneh!

Sestavine

  • 800 g paradižnika
  • 2 veliki zeleni papriki
  • 1 manjša kumarica
  • 100 g čebule
  • 100 g en dan starega belega kruha
  • 4 stroke česna
  • 100 ml oljčnega olja
  • 2-4 žlice vinskega kisa
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 800 ml vode
  • 1 žlica Vegete
  • Za dekoracijo:
  • 1 zelena paprika
  • 1 glavica čebule
  • 1 večji paradižnik
  • 100-150 g belega kruha

Priprava

  1. 1.
    V 800 ml vode zakuhajte Vegeto in jo ohladite. Kruh narežite na koščke in ga namočite v malo pripravljene juhe z Vegeto.
  2. 2.
    Očiščeno papriko, kumaro, čebulo in paradižnik narežite na kocke. Nato zelenjavo na drobno narežite, dodajte namočen kruh, česen, oljčno olje, vinski kis in ohlajeno juho z Vegeto. Vse dobro zmešajte, tako da dobite homogeno zmes.
  3. 3.
    Narejeni gazpacho dajte v ustrezno posodo ali jušnik, popoprajte s sveže zmletim poprom in solite po želji.
  4. 4.
    Pokrito pustite v hladiniku okrog 3 ure, da se dobro ohladi.
  5. 5.
    Dekoracijo gazpacha pripravite tik preden postrežete jed: na drobno narežite paradižnik, čebulo in papriko. Kruh narežite na kocke in po želji popecite na malo masla.

Serviranje

Narezano zelenjavo in kruh zložite posebej v male skodelice in dodajte ohlajen gazpacho.

Nasvet

Lahko ga postreženete v kozarcih za koktelj, z zelenjavo nabodeno na palčke, ki jih položite na kozarce.

Majhna skrivnost

Tej juhi poudarimo okus s tem, ko jo ohladimo in ji dodamo skrbno izbrano svežo zelenjavo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 234 / 978 - -
Maščobe g 14,14 - -
Ogljikovi hidrati g 25,04 - -
Vlaknine g 3,86 - -
Beljakovine g 4,58 - -
Natrij g 0,43 0 0
Vitamin A μg 1.172,25 29 23
Vitamin D μg 3,63 2 2
Vitamin E mg 3,71 17 17
Vitamin C mg 79,91 107 89
Kalij mg 483,36 13 13
Kalcij mg 49,79 5 5
Fosfor mg 92,86 12 12

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)