Fileti lososa v omaki

  • 04.06.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 35 min

Tradicionalna kuhinja Danske temelji na ribah, morskih sadežih in mesu, pa tudi na zelenjavi, sadju, mleku in mlečnih izdelkih, posebno na siru in jogurtu. Danci jedo obilno, raznoliko in kalorično hrano, dimljena hrana pa je posebej popularna.

Poglej vse slike

Sestavine

  • Za prilogo:
  • 1 kg drobnega mladega krompirja
  • ½ žličke soli
  • 25 ml olja
  • Priprava lososa:
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica Limonovega soka
  • 600 g fileta lososa
  • 1 žlica Vegete
  • Za omako:
  • 25 g masla
  • 1 žlica pšenične gladke moke
  • ½ žličke sladkorja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička hrena
  • 1 žlica kopra
  • 100 ml smetane za kuhanje

Priprava

  1. 1.
    Krompir olupite, narežite na večje kose, posolite, prelijte z oljem in dobro premešajte.
  2. 2.
    Dajte v pečico segreto na 200 °C za 25 minut.
  3. 3.
    Oljčnemu olju dodajte limonov sok in 1 žlico Vegete, premešajte in z mešanico premažite filete lososa.
  4. 4.
    Krompir vzemite iz pečice, dodajte losos, s kožo obrnjen navzdol h krompirju.
  5. 5.
    Nadaljujte peči v pečici še 10-15 minut.
  6. 6.
    Medtem pripravite omako.
  7. 7.
    Na segreto ponev dajte maslo, dodajte moko, sladkor in mešajte dokler se maslo ne raztopi in ne poveže z moko.
  8. 8.
    Dolijte mleko in stalno mešajte, da se omaka zgosti.
  9. 9.
    Posolite, dodajte limonov sok, gorčico, hren in kuhajte na zmernem ognju nekaj minut.
  10. 10.
    Odstavite, dodajte narezan koper, smetano za kuhanje, premešajte in postrezite k pečenemu lososu s krompirjem.

Majhna skrivnost

Ko se losos peče, lahko v pečico daste posodo z vodo, da bo tako riba ostala bolj sočna.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 625 / 2.613 - -
Maščobe g 35,00 - -
Ogljikovi hidrati g 386,94 - -
Vlaknine g 6,36 - -
Beljakovine g 39,69 - -
Vitamin A μg 506,35 13 10
Vitamin D μg 394,90 197 197
Niacin (viamin B3) mg 22,78 163 114
Pantenonska kislina mg 3,55 51 51
Kalij mg 1.941,73 52 52
Kalcij mg 207,54 21 21
Fosfor mg 488,05 61 61

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)