File steak na zelenjavi

  • 06.12.2005
  • Zahtevno
  • 4
  • 50 min

Skoraj nevsakdanja jed a zelo okusna. Recept je prispeval g. Denis Valčić, svojevrstni ambasador hrvaške kuhinje v Avstraliji.

Sestavine

  • 800 g govejega fileja
  • 3-4 žlice oljčnega olja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 por (samo beli del)
  • 4 krompirje (srednje velike)
  • sol
  • poper
  • 2 žlički Vegete
  • Za dekoracijo:
  • zmes masla, česna in peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Papriko očistite, prerežite na pol, odstranite žilice in jo narežite na tanke rezine.
  2. 2.
    Por tudi dobro operite in narežite na tanke kolobarčke. Tako pripravljeno zelenjavo dajte v ponev z debelim dnom, segrejte olje in hitro popecite, dodajte še poper in Vegeto.
  3. 3.
    Krompir na debelo naribajte in ga malo posolite. V teflonski posodi segrejte oljčno olje in v njem specite krompir. Lahko ga razdelite na četrtine. Krompir z lopatico pritisnite ob dno ponve, da se bolj zapeče.
  4. 4.
    Po površini krompirja razporedite pečeno papriko in por, ki jih prav tako razdelite na štiri dele. Na vrh ponovno dajte nariban krompir in potlačite z lopatico. Obrnite, da se krompir zapeče še z druge strani. Potem zelenjavne pogače prestavite na naoljen pekač in v pečici, segreti na 180°C, pecite okrog 10 minut.
  5. 5.
    Medtem, ko se zelenjava peče v pečici, pripravite zrezke. Goveji file narežite na štiri dele in jih potolcite. Premažite jih z oljem, posolite, popoprajte z grobo mletim poprom in jih specite v segreti ponvi ali na žar plošči. Zrezke pecite na obeh straneh 2 do 3 minute, odvisno, ali želite bolj ali manj pečene.

Serviranje

Krompirjevo pogačico z zelenjavo dajte na segret krožnik in na njega položite pečene zrezke. Na vsak zrezek dajte maslo, ki ste mu pred tem dodali na drobno narezan peteršilj, česen, malo soli in poper.

Nasvet

Če nimate velike ponve, lahko krompir z zelenjavo spečete v manjši ponvi, vsak zrezek posebej.

Majhna skrivnost

Meso se najprej peče na olju, ki mu aromatično maslo da potrebno mehkost in aromo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 932 / 3.896 - -
Maščobe g 66,72 - -
Ogljikovi hidrati g 39,98 - -
Vlaknine g 3,95 - -
Beljakovine g 43,08 - -
Natrij g 0,81 0 0
Vitamin A μg 4.350,75 109 87
Vitamin D μg 38,00 19 19
Vitamin C mg 140,95 188 157
Niacin (viamin B3) mg 17,89 128 89
Kalij mg 1.386,62 37 37
Fosfor mg 477,54 60 60
Magnezij mg 93,25 31 23

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)