Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov

Nastavitve

Dušena teletina v rdečem vinu z gobami

  • 13.07.2006
  • Srednje
  • 6
  • 120 min

Bouquet garni, šopek začimbnih rastlin, je idealen za začiniti jedi kot so golaž in juha, zato ga lahko s samozavestjo vržete tudi v naslednjo jed. Po kuhanju šopek vzemite ven, za prilogo pa postrezite pire krompir.

Sestavine

  • 2 žlici olja
  • 80 g pancete
  • 80 g čebule
  • 1 strok česna
  • 500 g gob (šampinjoni, shiitake)
  • 20 šalotk
  • 1 žlica Vegete
  • sveže mleti poper
  • 1 kg teletine s stegna
  • 40 g ostre pšenične moke tip 400
  • 2 žlici masla
  • 300 ml rdečega vina
  • 30 ml konjaka
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica peteršilja
  • 1 list lovorja
  • 2 žlici sveže nasekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Na žlici olja na kratko popecite panceto narezano na trakce, dodajte čebulo narezano na kolobarje in na kratko podušite.
  2. 2.
    Dodajte stisnjen česen, gobe narezane na četrtine in šalotko ter z dodano Vegeto in poprom dušite na zmernem ognju dokler tekočina ne izpari. Umaknite z ognja.
  3. 3.
    Teletino narežite na kocke in jo nato povaljajte v moki. Na preostalem segretem olju in maslu popecite pomokano meso.
  4. 4.
    Zalijte z vinom in konjakom, dodajte timijan, peteršilj in lovor povezane s kuhinjsko nitjo. Meso dušite v pokriti posodi na zmernem ognju približno 90 minut z občasnim mešanjem in zalivanjem z vodo.
  5. 5.
    Dodajte dušene gobe in nadaljujte z dušenjem še približno 10 minut, na koncu pa posujte s sveže nasekljanim peteršiljem.

Serviranje

Postrezite toplo s pire krompirjem.

Nasvet

Šalotko prelijte z vrelo vodo in na kratko pustite, da odstoji, da bi lažje odstranili lupino.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 558 / 2.332 - -
Maščobe g 24,88 - -
Ogljikovi hidrati g 16,03 - -
Vlaknine g 2,19 - -
Beljakovine g 55,32 - -
Natrij g 1,23 0 0
Vitamin A μg 404,62 10 8
Vitamin D μg 154,25 77 77
Vitamin C mg 15,04 20 17
Niacin (viamin B3) mg 20,06 143 100
Kalij mg 1.081,80 29 29
Fosfor mg 512,66 64 64
Magnezij mg 70,04 23 18

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)