Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Domači boršč z Vegeto

  • 15.06.2006
  • Zahtevno
  • 6 – 8
  • 110 min

Ob moskovskem MHAT teatru stoji klub-restavracija, dostojna njihove umetnosti. Glavni kuhar Aleksandr Tihonov z navdihom in kreativo oživlja stare ruske jedi, ekipo Vegetine kuhinje pa je navdušil s svojo inačico znane ruske jedi boršča.

Sestavine 6 – 8 

  • 1 kg junetine
  • 1 goveja kocka Podravka
  • 1 manjša glavica zelja
  • 500 g korenja
  • 500 g krompirja
  • 500 g pese
  • 150 čebule
  • 50 g masla
  • 50 ml kisa
  • sladkor
  • 1 žlica Dvojnega paradižnikovega koncentrata Podravka
  • lovorjev list
  • peteršilj
  • poper
  • 2 stroka česna
  • 200 ml kisle smetane
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Meso dajte v približno 2, 5 l vode. Dodajte Vegeto, govejo kocko in malo soli. Pustite, da se malo pokuha. Občasno s površine odstranite peno.
  2. 2.
    Kuhano meso narežite na podolgovate kose.
  3. 3.
    Olupite peso, na grobo naribajte in dajte v malo vode (ki ste ji dodali kis) ter kuhajte 20-30 minut.
  4. 4.
    Zelje narežite na kose ali rezance, krompir na kocke, čebulo na kockice, korenje pa na grobo naribajte. V mesno juho dajte zelje in kuhajte 10-15 minut, dodajte krompir in nadaljujte s kuhanjem.
  5. 5.
    Na segretem maslu podušite čebulo in korenje, dodajte paradižnikov koncentrat ter vse skupaj dušite in vmešajte v zelje skupaj s peso. Začinite s poprom, lovorjevim listom, sladkorjem in nasekljanim česnom.
  6. 6.
    Na koncu dodajte narezano meso in vse skupaj še na kratko pokuhajte. Po potrebi boršč malo razredčite, po želji lahko dodate malo kisa.

Serviranje

Boršč nalijte v primeren jušnik ali postrezite kar v globoke krožnike ali male porcjske jušnike. Posujte z nasekljanim peteršiljem in v porcijo dodajte po eno žlico kisle smetane.

Nasvet

Od pese je odvisna značilna barva boršča, zato je dobro izbrati tako bolj izrazite barve.

Majhna skrivnost

Z dodatkom kisa bo jed dobila na svežini in polnosti okusa.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 522 / 2.182 - -
Maščobe g 25,75 - -
Ogljikovi hidrati g 31,57 - -
Vlaknine g 7,58 - -
Beljakovine g 42,58 - -
Natrij g 1,56 0 0
Vitamin A μg 20.272,40 507 405
Vitamin D μg 27,33 14 14
Vitamin C mg 68,17 91 76
Niacin (viamin B3) mg 15,22 109 76
Kalij mg 1.457,62 39 39
Kalcij mg 148,89 15 15
Fosfor mg 426,26 53 53

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)