Dišeča puranja rulada

  • 18.05.2009
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 60 min

Za vse, ki ste odraščali ob “Majhnih skrivnostih”, je ta okusna jed iz puranjega mesa še ena priložnost, da se spomnite edinstvene kulinarične oddaje. Dišečo puranjo rulado sta pripravljala kuharska mojstra v najnovejši oddaja “Majhne skrivnosti”, ki je bila posneta ob praznovanju 50 letnice Vegete.

Sestavine 4 – 6 

  • 600 g puranjih prsi v kosu
  • 2 žlički Vegete
  • poper
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 400 g bučk
  • Nadev:
  • 200 g mletega puranjega mesa
  • 30 g trapista
  • 100 g šampinjonov
  • 30 g pancete
  • 1 jajce
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička Vegete
  • 50 g polnjenih zelenih oliv (10 kosov)
  • Preliv:
  • 200 ml oljčnega olja
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica narezane bazilike

Priprava

  1. 1.
    Puranje meso narežite (stanjšajte) tako, da dobite velik zrezek, nato pa ga potolcite.
  2. 2.
    Bučke narežite na podolgovate rezine in nalahno popražite na malo oljčnega olja.
  3. 3.
    Nadev pripravite tako, da mletemu mesu dodate na lističe narezane in sesekljane šampinjone, nariban sir, na kocke narezano panceto, stepeno jajce, Vegeto in vse dobro zmešajte.
  4. 4.
    Po foliji razporedite rezine pečenih bučk.
  5. 5.
    Meso potresite z Vegeto, poprajte in ga položite čez bučke.
  6. 6.
    Pripravljeni nadev razporedite po dolžini ob robu zrezka.
  7. 7.
    Preko nadeva razporedite še olive in vse skupaj s pomočjo folije zvijte v rulado.
  8. 8.
    To potem preložite na pekač in prelijte s preostankom oljčnega olja. Pecite v segreti pečici na 210 °C približno 40 minut.
  9. 9.
    Preliv pripravite tako, da oljčnemu olju dodate sesekljan peteršilj, baziliko in kapre.

Serviranje

Pečeno rulado narežite in še toplo postrezite s preostalimi popraženimi bučkami, kuhano zelenjavo in okrasite s pečenimi malimi paradižniki. Vse skupaj prelijte s pripravljenim prelivom iz oljčnega olja.

Nasvet

Ko oblikujete meso v velik zrezek, obrežite odvečne dele, zmeljite jih v sekljalniku ter uporabite namesto mletega puranjega mesa. Za zavijanje rulade uporabite čim daljše bučke.

Majhna skrivnost

Rulada bo še bolj sočna in aromatična, če jo postrežete s prelivom, ki ste ga pripravili iz oljčnega olja, kaper in svežih mediteranskih zelišč.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 674 / 2.817 - -
Maščobe g 58,56 - -
Ogljikovi hidrati g 4,26 - -
Vlaknine g 1,29 - -
Beljakovine g 32,93 - -
Natrij g 0,85 0 0
Vitamin A μg 469,93 12 9
Vitamin D μg 35,40 18 18
Niacin (viamin B3) mg 13,53 97 68
Kalij mg 650,71 18 18
Kalcij mg 84,74 8 8
Fosfor mg 338,94 42 42

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)