Dalmatinska simfonija

  • 02.08.2013
  • Srednje
  • 4
  • 35 min

Morske ribe, sredozemske začimbe, paradižnik in vino so popolna kombinacija za sredozemsko jed, skupaj s koruznim zdrobom pa predstavljajo nepremagljiv stik morja in kopnega na krožniku.

Sestavine

  • 4 zrezki (ali fileti) palamide ali tuna (približno 600 g)
  • 4 žlice olivnega olja
  • Sol
  • Poper
  • 1 čebula (80 g)
  • 1 strok česna
  • 100 ml rdečega vina
  • 1 žlička Vegete mediteran
  • 1 žlica kaper
  • 390 ml pasiranega paradižnika Podravka
  • 200 g koruznega zdroba
  • 800 ml vode
  • 20 g masla
  • Sol

Priprava

  1. 1.
    Ribjim zrezkom odstranite kožo in kosti. Zrezke solite in poprajte. Popecite jih na segretem olju in dajte na stran.
  2. 2.
    Dodajte čebulo in jo malo prepražite. Nato dodajte stisnjen česen, pretlačen paradižnik, vino, vegeto in nasekljane kapre. Dušite nekaj minut. Ribje zrezke položite v omako in malo podušite.
  3. 3.
    V slano vrelo vodo dodajte maslo in koruzni zdrob. Na majhnem ognju ob nenehnem mešanju kuhajte približno 10 minut.

Serviranje

Ribje zrezke v omaki postrezite s polento.

Nasvet

Če imate manjšo palamido, vzemite več zrezkov.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 614 / 2.567 - -
Maščobe g 26,33 - -
Ogljikovi hidrati g 50,15 - -
Vlaknine g 2,56 - -
Beljakovine g 39,78 - -
Natrij g 2,56 0 0
Vitamin A μg 3.998,64 100 80
Vitamin D μg 325,30 163 163
Niacin (viamin B3) mg 21,33 152 107
Pantenonska kislina mg 1,87 27 27
Kalij mg 779,94 21 21
Kalcij mg 62,62 6 6
Fosfor mg 450,14 56 56

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)