Dagnje s korenčkom v sirovi omaki

  • 23.05.2013
  • 4
  • 35 min

Nizozemska kuhinja je v osnovi kontrast med mesom in morskimi sadeži. V njej so enako prisotni slaniki, losos in dagnje, kot tudi govedina - ki se kombinirajo z različno lokalno vzgojeno zelenjavo.

Sestavine

  • 400 g očiščenih dagenj
  • 2 žlici masla
  • 500 g korenja
  • 1 žlica Vegete
  • 3-4 mlade čebule
  • Za omako:
  • 300 ml smetane za kuhanje
  • 100 g nizozemskega sira (Gouda)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • Za postrežbo:
  • nekaj rezin popečenega kruha
  • nekaj dagenj v školjki za okras

Priprava

  1. 1.
    Dagnje potopite za 1-2 minute v vrelo vodo in odcedite.
  2. 2.
    Na segretem maslu popecite korenje, narezano na kocke in mešajte 4 minute do mehkega.
  3. 3.
    Dodajte blanširane dagnje in 1 žlico Vegete in jih premešajte.
  4. 4.
    Dodajte na kolobarje narezano mlado čebulo in dušite nekaj minut.
  5. 5.
    Omako pripravite tako, da ko smetana zavre, dodate nariban sir in mešate, da se raztopi.
  6. 6.
    Posolite, popoprajte in na zmernem ognju kratko kuhajte, da dobimo želeno gostoto.
  7. 7.
    Jed posujte z nasekljanim peteršiljem.

Serviranje

Na servirni krožnik dajte omako, nanjo dagnje in popečene rezine kruha ter postrezite.

Majhna skrivnost

Ko kuhate dagnje v školjki, uporabite samo tiste, ki so odprte. Tiste, ki se niso odprle, zavrzite.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 361 / 1.509 - -
Maščobe g 17,13 - -
Ogljikovi hidrati g 32,29 - -
Vlaknine g 4,68 - -
Beljakovine g 20,21 - -
Natrij g 3,22 0 0
Vitamin A μg 35.906,88 898 718
Vitamin D μg 18,11 9 9
Niacin (viamin B3) mg 7,51 54 38
Pantenonska kislina mg 1,02 15 15
Kalij mg 874,79 24 24
Kalcij mg 228,32 23 23
Fosfor mg 387,29 48 48

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)