Cvetačna pire juha

  • 18.02.2005
  • Srednje
  • 4
  • 40 min

Juha s francosko “dušo” je združila cvetačo in por kot uvod v večerjo, ki bi se lahko končala – s can-canom! Ali vsaj z nekoliko romantičnih francoskih besed?

Sestavine

  • 500 g cvetače
  • 200 g pora
  • 1 šopek peteršilja
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 100 g korenja
  • 2 žlički Škrobne moke Gussnel Dolcela
  • naribani muškatni orešček
  • 1 žlica Vegete
  • 20 g masla

Priprava

  1. 1.
    Cvetačo, korenje in por narežite na večje kose in dajte kuhati v osoljeno vrelo vodo.
  2. 2.
    Kuhajte 15 minut in pred koncem dodajte peteršilj.
  3. 3.
    Zelenjavo odcedite in še toplo nasekljajte v električnem sekljalniku, dodajte malo tople vode v kateri se je kuhala zelenjava.
  4. 4.
    Nasekljani zelenjavi dodajte približno 700 ml vode, Vegeto, muškatni orešček, maslo in na kratko pokuhajte.
  5. 5.
    Smetano zmešajte s škrobno moko, vmešajte v juho in na kratko pokuhajte.

Serviranje

Juho postrezite s kockami popečenega kruha.

Nasvet

Juha bo še bolj okusna, če ji pred serviranjem dodate malo limoninega soka.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 191 / 798 - -
Maščobe g 10,95 - -
Ogljikovi hidrati g 21,81 - -
Vlaknine g 4,92 - -
Beljakovine g 4,25 - -
Natrij g 4,63 0 0
Vitamin A μg 7.640,83 191 153
Vitamin D μg 11,64 6 6
Vitamin C mg 70,24 94 78
Niacin (viamin B3) mg 2,02 14 10
Kalij mg 596,88 16 16
Kalcij mg 93,24 9 9
Fosfor mg 104,66 13 13

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)