Črno-bela parfe torta

  • 12.02.2013
  • Zahtevno
  • 60 min

Ta torta je kot ustvarjena za ljubitelje črno-belih kombinacij. Parfe popolne bele barve pripravite iz rikote in smetane, prelijte čez temen biskvit z mandlji ter na koncu okrasite z raztopljeno temno in belo čokolado.

Sestavine

  • Za biskvit:
  • 25 g Posebne bele moke Žito
  • 10 g kakava Gorenjka
  • 30 g olupljenih mandljev
  • ½ žličke pecilnega praška Dolcela
  • 2 jajci
  • 70 g sladkorja
  • 1 zavitek rum sladkorja Dolcela
  • 50 g masla
  • Za parfe:
  • 2 zavitka želatine Dolcela
  • 100 ml vode
  • 350 g sladke smetane
  • 250 g rikote
  • 100 g kisle smetane
  • 175 g sladkorja
  • 2 zavitka limonovega sladkorja Dolcela
  • Za preliv:
  • 60 g masla
  • 250 g čokolade za kuhanje Gorenjka
  • 100 g bele čokolade
  • 2–3 žlice olja

Priprava

  1. 1.
    Zmešajte moko, kakav, mlete mandlje in pecilni prašek.
  2. 2.
    Jajca, sladkor in rum sladkor penasto vmešajte. Med mešanjem dodajte stopljeno maslo.
  3. 3.
    Zmes vlijte v namaščen in pomokan model za torto (Ø 24 cm).
  4. 4.
    Pecite približno 20 minut na 180 °C. Pečen kolač pustite, da se ohladi.
  5. 5.
    Želatino zmešajte s 100 ml hladne vode in pustite približno 10 minut, da nabrekne.
  6. 6.
    Z mešalnikom stepite sladko smetano.
  7. 7.
    Rikoto zmešajte s kislo smetano, sladkorjem in limonovim sladkorjem, nato vmešajte pripravljeno smetano.
  8. 8.
    Želatino stopite na ognju, vmešajte v kremo in vlijte na biskvit.
  9. 9.
    Kremo poravnajte in torto postavite za 3–4 ure v hladilnik, najbolje čez noč. Torti previdno odstranite obod.
  10. 10.
    Na zmernem ognju raztopite maslo in mešajte, da postane prozorno.
  11. 11.
    Nato ga odstranite z ognja, dodajte nalomljeno čokolado za kuhanje in mešajte, da se raztopi.
  12. 12.
    V drugo posodo dajte nalomljeno belo čokolado in olje ter segrevajte na pari, da se čokolada raztopi.
  13. 13.
    Po kremi previdno prelijte temno čokolado, nato jo popišite s stopljeno belo čokolado. Torto postavite za približno eno uro v hladilnik.

Serviranje

Torto narežite na kose in postrezite.

Nasvet

Za pripravo parfeja lahko uporabite parfe kremo Dolcela.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 339 / 1.417 - -
Maščobe g 23,67 - -
Ogljikovi hidrati g 28,59 - -
Vlaknine g 0,85 - -
Beljakovine g 8,01 - -
Natrij g 0,61 0 0
Vitamin A μg 493,76 12 10
Vitamin D μg 15,05 8 8
Niacin (viamin B3) mg 1,61 12 8
Pantenonska kislina mg 0,27 4 4
Kalij mg 194,83 5 5
Kalcij mg 189,54 19 19
Fosfor mg 215,03 27 27

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)