Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Cottage pie

  • 18.05.2006
  • Srednje
  • 4
  • 80 min

Nekoč jed priprostih kmetov, danas pa spada v comfort food. V tej “piti” ni testa: mleta junetina, dušena z zelenjavo in zalivana s krompirjevim pirejem ter zapečena do zlatorumene nianse.

Sestavine

  • 1 žlica olja
  • 100 g čebule
  • 500 g mlete junetine
  • 25 g ostre pšenične moke tip 400
  • 1 žlica Worchestershire omake
  • 1 žlica blagega ketchupa Podravka
  • 80 g korenja
  • 60 g zamrznjenega mladega graha
  • 70 g sladke koruze
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička Vegete
  • 250 ml vode
  • sol
  • poper
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 30 g naribanega sira
  • Za pire
  • 1 kg krompirja
  • sol
  • 20 g masla
  • 50 ml toplega mleka

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju popecite nasekljano čebulo, dodajte meso in na kratko popecite.
  2. 2.
    Dodajte moko, še na kratko popecite, vmešajte worchestershire omako, ketchup, korenje narezano na ploščice, grah, koruzo, lovorjev list, Vegeto ter vse zalijte z vodo in pokrito dušite še 15 minut na zmernem ognju ter občasno pomešajte.
  3. 3.
    Na koncu vzemite ven lovorjev list, osolite, poprajte in dodajte nasekljani peteršilj.
  4. 4.
    Krompir olupite in narežite ter skuhajte v rahlo osoljeni vodi. Kuhan krompir odcedite, dodajte maslo, mleko in pretlačite v pire.
  5. 5.
    Meso z zelenjavo dajte v namaščeno ognjevarno posodo, preko njega z žlico razporedite pire krompir in posujte z naribanim sirom.
  6. 6.
    Pecite v pečici segreti na 200°C na zgornji rešetki približno 20 minut, dokler krompir ne dobi zlatorumeno barvo.

Serviranje

Postrezite toplo z zeleno solato.

Nasvet

Pire krompir lahko date v slaščičarsko vrečko z nastavkom, razporedite ga kot okras po mesu.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 675 / 2.822 - -
Maščobe g 31,06 - -
Ogljikovi hidrati g 64,86 - -
Vlaknine g 7,00 - -
Beljakovine g 34,48 - -
Natrij g 1,90 0 0
Vitamin A μg 6.035,84 151 121
Vitamin D μg 25,06 13 13
Vitamin C mg 26,81 36 30
Niacin (viamin B3) mg 15,47 111 77
Kalij mg 1.440,04 39 39
Kalcij mg 164,64 16 16
Fosfor mg 457,12 57 57

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)