Čebulna juha

  • 25.02.2004
  • Enostavno
  • 4 – 6
  • 40 min

Potreba je mati inovacij, tako so tudi mnogi recepti polni neobičajnih kombinacij sestavin, ki su bile na voljo. Tudi ta kombinacija čebule in piva, tipičnih sestavin nemškega podnebja.

Sestavine 4 – 6 

  • 500 g čebule
  • 50 g masla
  • 1 jabolko
  • 2 žlički škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 1 l vode
  • 2 Mesni kocki Podravka
  • 100 ml piva
  • beli poper
  • ½ žličke majarona
  • Za postrežbo:
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • 80 g naribanega ementalerja

Priprava

  1. 1.
    Olupljeno čebulo narežite na kolobarje in na kratko popecite na maslu.
  2. 2.
    Dodajte olupljeno jabolko narezano na kolobarje in nadaljujte z dušenjem še 10 minut.
  3. 3.
    Zalijte z vrelo vodo, dodajte kocke, pivo, poper, majaron in skupaj kuhajte še približno 10 minut.
  4. 4.
    Pred koncem vmešajte škrobno moko, ki ste jo pomešali z malo vode.

Serviranje

Čebulno juho posujte z narezanim drobnjakom in naribanim sirom.

Nasvet

K tej juhi lahko postrežete tudi popečene kocke kruha.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 178 / 744 - -
Maščobe g 11,00 - -
Ogljikovi hidrati g 12,00 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 5,00 - -
Natrij g 0,31 0 0
Vitamin A μg 290,00 7 6
Vitamin D μg 10,00 5 5
Vitamin C mg 6,00 8 7
Niacin (viamin B3) mg 0,00 0 0
Kalij mg 177,00 5 5
Kalcij mg 158,00 16 16
Fosfor mg 118,00 15 15

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)