Čaroben poletni piščanec

  • 30.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Razveselite svojo najboljšo družbo s popečeno zelenjavo s stopljenim sirom maskarpone, začinjeno s sredozemskimi začimbami z dodatkom sladkorja, in piščančjim filejem z žara.

Sestavine

  • 4 piščančji fileji (približno 600 g)
  • 2 rdeči papriki (300 g)
  • 2 bučki (300 g)
  • 2 stroka česna
  • 60 g črnih oliv
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlička Vegete mediteran
  • ½ žličke sladkorja
  • Sol
  • Poper
  • 4 paradižniki (500 g)
  • 80 g sira maskarpone
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 1 pire krompir (100 g)
  • 400 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 200 ml mleka
  • 20 g masla

Priprava

  1. 1.
    Papriko narežite na palčke, bučke prepolovite in prav tako narežite na palčke. V model za peko razporedite zelenjavo, na lističe narezan česen, prilijte olivno olje in premešajte. Pecite približno 15 minut na 210 °C.
  2. 2.
    Nato zelenjavo posujte z vegeto in sladkorjem, solite, poprajte in premešajte. Po zelenjavi razporedite olive in na rezine narezan paradižnik. Model postavite nazaj v pečico ter pecite še približno 20–25 minut.
  3. 3.
    V tem času solite in poprajte file ter ga popecite v žar ponvi, da dobi zlato barvo. Pečeni zelenjavi dodajte sir maskarpone in premešajte, da dobite omako.

Serviranje

Pečeno zelenjavo posujte s peteršiljem, kot prilogo pa postrezite pire krompir.

Nasvet

Namesto svežega paradižnika lahko dodate paradižnik v koščkih Podravka.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 593 / 2.479 - -
Maščobe g 38,08 - -
Ogljikovi hidrati g 25,05 - -
Vlaknine g 4,73 - -
Beljakovine g 39,12 - -
Natrij g 2,67 0 0
Vitamin A μg 10.046,66 251 201
Vitamin D μg 41,67 21 21
Niacin (viamin B3) mg 23,87 170 119
Pantenonska kislina mg 1,99 28 28
Kalij mg 1.089,95 29 29
Kalcij mg 135,21 14 14
Fosfor mg 415,26 52 52

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)