Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Bruskete z zelenjavo

  • 30.08.2004
  • Srednje
  • 6
  • 45 min

Kako pripraviti bruschette? Na to temo obstajajo mnoge variacije, a v eni stvari se vsi strinjajo – brez premazovanja toplega kruha s česnom, bi izgubile svojo pristno aromo. Predjed, lahka glavna jed ali uvod v grill, preverite.

Sestavine

  • 400 g bučk
  • 100 g feta sira
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička naribane limonove lupine
  • 1 žlica narezane sveže mete
  • 200 g svežih paradižnikov
  • 20 g masla
  • 50 ml belega vina
  • 800 g svežih paprik
  • olje za peko
  • Za kruh:
  • 12 rezin francoskega kruha
  • 2 stroka česna

Priprava

  1. 1.
    Bučke dobro operite, narežite na kocke, papriko pa očistite in ravno tako narežite na kocke.
  2. 2.
    Na segretem maslu popecite bučke, dodajte malo Vegete, nato pa zalijte z vinom in vse kratko prekuhajte.
  3. 3.
    Bučkam dodajte naribano limonovo lupino, limonov sok in meto, nato vse dobro premešajte.
  4. 4.
    Paradižnikom odstranite semena in jih narežite na kocke.
  5. 5.
    V širši ponvi na segretem olju popecite papriko, dodajte očiščen in narezan paradižnik, preostalo Vegeto in pražite, dokler se paprika ne zmehča.
  6. 6.
    Pripravljene bučke zmešajte s papriko in paradižnikom, nato pa dodajte sir, narezan na kocke in peteršilj.
  7. 7.
    Rezine kruha popecite v teflonski ponvi in premažite s stisnjenim česnom.

Serviranje

Na vsako rezino kruha položite še toplo zelenjavo in takoj ponudite.

Nasvet

Tako pripravljena zelenjava lahko stoji v hladilniku tudi 3 do 4 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 343 / 1.434 - -
Maščobe g 15,18 - -
Ogljikovi hidrati g 40,34 - -
Vlaknine g 5,23 - -
Beljakovine g 12,15 - -
Natrij g 3,91 0 0
Vitamin A μg 8.576,20 214 172
Vitamin E mg 5,47 25 25
Vitamin C mg 270,23 360 300
Niacin (viamin B3) mg 6,13 44 31
Kalij mg 587,07 16 16
Kalcij mg 228,22 23 23
Fosfor mg 238,68 30 30

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)