Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Bruskete z jurčki in sirom

  • 15.09.2005
  • Srednje
  • 4
  • 40 min

Aroma jurčkov, vonj česna in popečenega kruha – jasno je, zakaj so te bruskete tako priljubljene med gurmani. Če jih ponudite ob kozarcu belega vina, bo druženje s prijatelji popolno!

Sestavine

  • 200 g jurčkov
  • 100 g masla
  • 100 g čebule
  • 1 žlička Vegete
  • poper
  • 2 stroka česna
  • 8 rezin kruha
  • 600 g paradižnika
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 100 g naribanega Ementalca

Priprava

  1. 1.
    Jurčke očistite, operite in narežite na tanke lističe.
  2. 2.
    Na žlici masla popecite sesekljano čebulo, dodajte jurčke in pražite, dokler se jurčki ne zmehčajo, tekočina pa izpari. Dodajte Vegeto, poper in stisnjen česen.
  3. 3.
    Rezine kruha premažite z ostankom masla, nanje položite tanke rezine paradižnika, pražene gobe, sesekljan peteršilj ter potresite z naribanim Ementalcem.
  4. 4.
    Tako pripravljene bruskete položite v pekač in jih pecite v pečici, segreti na 200°C 10 minut.

Serviranje

Postrezite jih takoj, ko so pečene.

Nasvet

Bruskete lako pripravite tudi z več vrstami gob.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 696 / 2.909 - -
Maščobe g 26,41 - -
Ogljikovi hidrati g 30,85 - -
Vlaknine g 7,46 - -
Beljakovine g 9,42 - -
Natrij g 4,67 0 0
Vitamin A μg 2.625,28 66 53
Vitamin D μg 66,61 33 33
Vitamin E mg 24,86 113 113
Vitamin C mg 69,26 92 77
Kalij mg 1.391,41 38 38
Kalcij mg 89,02 9 9
Fosfor mg 210,68 26 26

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)