Bouillabaisse

  • 25.12.2003
  • Srednje
  • 6
  • 40 min

Ribja juha se lahko pripravi na različne načine, bistra in kremna. Francoska ribja juha bouillabaisse ima prav tako mnogo obrazov. Čeprav je najbolj znan tisti iz Nice, z žefranovo omako, je vsak vreden okušanja.

Sestavine

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 šopek drobnjaka
  • sveže mleti črni poper
  • 6 velikih kozic
  • 6 očiščenih jakobovih pokrovač
  • 600 g grdobine
  • 1 l vode
  • 2 pločevinki Pelatov Podravka (480 g)
  • ščepec žafrana
  • 1 vejica timijana
  • 2 lovorjeva lista
  • 15 g moke
  • 200 g koromača
  • 3 vejice zelene
  • 200 g pora
  • 150 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici Vegete

Priprava

  1. 1.
    Na segreto oljčno olje dajte na drobno narezan česen, čebulo, por, zeleno, koromač in vse skupaj dušite na srednje močnem ognju 10 minut, pogosto premešajte.
  2. 2.
    Dodajte moko, pomešajte in nato dodajte lovorjev list, timijan, žafran, narezane pelate, zalijte z vodo in na zmernem ognju kuhajte še 15 minut.
  3. 3.
    Dodajte narezano grdobino, pokrovače, kozice, Vegeto, pokrijte in kuhajte na zmernem ognju približno 10 minut.

Serviranje

Juho bouillabaisse postrezite posuto s sveže narezanim drobnjakom.

Nasvet

Za bouillabaisse lahko uporabite tudi druge vrste bele ribe, rakov in školjk ter po želji posebaj kuhan riž.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 374 / 1.563 - -
Maščobe g 19,00 - -
Ogljikovi hidrati g 22,00 - -
Vlaknine g 3,00 - -
Beljakovine g 27,00 - -
Natrij g 2,21 0 0
Vitamin A μg 2.762,00 69 55
Vitamin D μg 506,00 253 253
Vitamin C mg 56,00 75 62
Niacin (viamin B3) mg 9,00 64 45
Kalij mg 1.056,00 29 29
Kalcij mg 137,00 14 14
Fosfor mg 348,00 44 44

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)