Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Biftek v začimbnih zeliščih

  • 20.12.2004
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 60 min

Biftek, kot najkakovostnejši del govejega mesa, zahteva poseben pristop: dobro izbrano vrsto in količino začimb ter pravilno pripravo. Če se boste držali tega recepta z mediteranskimi zelišči, verjamemo, da uspeh ne bo izostal.

Sestavine 4 – 6 

  • 1 biftek (800 g – 1 kg)
  • 1 žlička Vegete
  • 50 g gorčice Dion
  • 3 žlice oljčnega olja
  • Za začimbno mešanico:
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička sesekljanega rožmarina
  • 1 žlica narezanega drobnjaka
  • ½ žličke suhega timijana
  • 1 strok stisnjenega česna

Priprava

  1. 1.
    Bifteku odstranite žilice, natrite ga z Vegeto in premažite z gorčico.
  2. 2.
    Na vročem olju popecite biftek z vsake strani po tri minute.
  3. 3.
    Popečeni biftek položite v pekač, potresite z mešanico začimbnih zelišč in česna ter pecite v pečici, segreti na 170°C 20-30 minut.

Serviranje

Biftek postrezite s prilogo iz zelenjave na maslu.

Nasvet

Očiščeni biftek v olju lahko v hladilniku hranite nekaj dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 269 / 1.124 - -
Maščobe g 12,99 - -
Ogljikovi hidrati g 0,78 - -
Vlaknine g 0,30 - -
Beljakovine g 35,56 - -
Natrij g 1,29 0 0
Vitamin A μg 70,00 2 1
Vitamin D μg 20,00 10 10
Vitamin C mg 2,89 4 3
Niacin (viamin B3) mg 14,83 106 74
Kalij mg 629,59 17 17
Fosfor mg 389,46 49 49
Magnezij mg 44,39 15 11

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)