Aromatična juha

  • 08.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 30 min

Sestavine

  • 50 g čebule
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 pločevinka pelatov Podravka (2x400 g)
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • popre
  • 2 žlici narezane bazilike
  • 1 žlica Vegete
  • Mileram in nasekljana bazilika za postrežbo

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju prepražite drobno narezano čebulo.
  2. 2.
    Dodajte pelate, zalijte z vodo in dušite približno 10–15 minut. Juho prelijte v električni mešalnik in zmešajte. Dodajte vodo, da dobite želeno gostoto (približno 600 ml), sladkor ter eno žlico Vegete.
  3. 3.
    Ko juha zavre, jo kuhajte še nekaj minut.

Serviranje

Preden juho postrežete, jo posujte z baziliko in dodajte žlico milerama.

Nasvet

Namesto milerama lahko uporabite kislo smetano z 20 % mlečne maščobe.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 242 / 1.012 - -
Maščobe g 7,98 - -
Ogljikovi hidrati g 42,48 - -
Vlaknine g 8,83 - -
Beljakovine g 7,91 - -
Natrij g 5,79 0 0
Vitamin A μg 5.089,70 127 102
Vitamin D μg 0,00 0 0
Niacin (viamin B3) mg 7,43 53 37
Pantenonska kislina mg 1,52 22 22
Kalij mg 1.958,48 53 53
Kalcij mg 104,11 10 10
Fosfor mg 169,26 21 21

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)