Ajdovi štruklji

  • 22.03.2004
  • Zahtevno
  • 6 – 8
  • 70 min

V slovenskem kraju Kostanjevica se je Vegetina gastro-ekipa navdušila nad tipično slovensko gostilno “Žolnir”. Tam je našla tudi okusne jedi iz že skoraj pozabljene, ampak zelo dragocene žitarice ajde, ki jo ponovno odkrivajo moderni prehrambeni trendi.

Sestavine 6 – 8 

  • 500 g ajdine moke – drobno mlete
  • 500 ml vode
  • sol
  • malo bele moke
  • Za sirov nadev:
  • 400 g skute
  • 1-2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • sol
  • 50 g krušnih drobtin
  • 50 g masla
  • 1 žlička Vegete

Priprava

  1. 1.
    V posodo dajte ajdino moko in jo prelijte z vrelo slano vodo. Vse dobro premešajte in pustite, da se ohladi.
  2. 2.
    Medtem pripravite nadev: odcejeno skuto spasirajte ali dobro zgnetite. Dodajte mu smetano, stepeno jajce, malo soli in Vegeto ter vse dobro premešajte.
  3. 3.
    Ohlajeno testo stresite na desko, ki ste jo prej pomokali z belo moko. Dobro ga premesite ter razdelite na dva dela in vsakega razvaljajte na približno pol centimetra debeline. Po površini razporedite pripravljeni nadev iz skute in vse posujte z malo drobtinic (količina drobtin je odvisna od gostote nadeva).
  4. 4.
    Nato testo tesno zvijte v dva zavitka – “štruklja”. Dajte ju na krpi, ki ste ju predhodno namočili in dobro odcedili ter posuli z drobtinami. Pazljivo zavijte zavitke v krpo in povežite z nitjo.
  5. 5.
    Dajte ju kuhati v slano vrelo vodo za približno 30 minut. Nato vzemite iz vode, razvijte in pustite da malo odstoji, narežite na koleščke in prelijte z drobtinami popečenimi na maslu.

Serviranje

Tako pripravljene ajdove štruklje lahko postrežete kot samostojno jed s smetano in solato po želji ali kot zelo okusno prilogo, npr. k zrezkom v omaki z gobami, k divjačinskem raguju ali podobnim jedem.
Presenečeni pa boste tudi če jih postrežete s sladkorjem.

Nasvet

Iz ostanka testa oblikujte male kroglice, jih skuhajte in prelijte s popečenimi drobtinami.

Majhna skrivnost

Razmerje moke in vode je različno, odvisno je od tega kako je mleta moka. Pri bolj grobo mleti moki je razmerje 350 g moke in 600 ml vode.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Štruklje pripravite do konca in ohladite, vzemite jih iz krpe ter narežite na koleščke. Zavijte jih po obrokih v plastično folijo in zamrznite.
Odmrzovanje: Štruklje odmrzujte na sobni temperaturi približno dve uri. Segrejte jih na ponvi s popečenimi krušnimi drobtinami.
Trajnost: 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 344 / 1.438 - -
Maščobe g 9,00 - -
Ogljikovi hidrati g 52,00 - -
Vlaknine g 6,00 - -
Beljakovine g 15,00 - -
Natrij g 1,65 0 0
Vitamin A μg 310,00 8 6
Vitamin D μg 8,00 4 4
Vitamin E mg 1,00 5 5
Niacin (viamin B3) mg 6,00 43 30
Kalij mg 427,00 12 12
Fosfor mg 237,00 30 30
Magnezij mg 161,00 54 40

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)