Hrustijavo presenečenje

  • 26.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 30 min

Živilo, ki kot izročilo Inkov potuje skozi čas, lahko pripravite tudi v tem stoletju, in sicer v kombinaciji s kozicami, paradižnikom in origanom. Z dodatkom belega vina pa vam bo zagotovo polepšala dan – govorimo namreč o kvinoji.

Sestavine

  • 1 bageta
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 jajčevec (200 g)
  • 200 g svežega paradižnika
  • 60 g čebule
  • 2 pločevinki filetov tunine v olivnem olju Eva (2 X 115 g)
  • 1 žlica nasekljane bazilike

Priprava

  1. 1.
    Bageto narežite in rezine popecite v ponvi. Jajčevec narežite na rezine in na hitro popecite na segretem olivnem olju ter posolite.
  2. 2.
    Rezino jajčevca položite na bageto. Paradižnik narežite na koščke, dodajte tunino, na drobno narezano čebulo in baziliko. Solite in poprajte ter položite na rezine jajčevca.

Serviranje

Takoj postrezite.

Nasvet

Namesto jajčevca lahko uporabite zelene ali rumene bučke.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 479 / 2.002 - -
Maščobe g 18,79 - -
Ogljikovi hidrati g 58,14 - -
Vlaknine g 8,81 - -
Beljakovine g 16,47 - -
Natrij g 0,68 0 0
Vitamin A μg 724,91 18 14
Vitamin D μg 0,33 0 0
Niacin (viamin B3) mg 4,76 34 24
Pantenonska kislina mg 0,42 6 6
Kalij mg 874,91 24 24
Kalcij mg 124,92 12 12
Fosfor mg 360,72 45 45

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)