Delikatesni zvitki

  • 21.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Mešanica oliv, kaper, ribeza in limonine lupinice zagotavlja edinstveno sredozemsko jed, goveji zvitki in bučke pa so del kombinacije, ki kaže, da je na vidiku odlično kosilo.

Sestavine

  • 4 večji goveji zrezki (4 x 200 g)
  • 100 g zelenih oliv brez koščic
  • 1 žlica kaper
  • 45 g ribeza
  • 1 strok česna
  • 2 žlici naribane limonine lupinice
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • Olivno olje za premazovanje
  • 16 listov sveže bazilike
  • 4 srednje velike bučke
  • 8 rezin pršuta

Priprava

  1. 1.
    Zmešajte nasekljane olive, sprane kapre, ribez, nasekljan česen, naribano limonino lupinico, limonin sok in sladkor. Po potrebi solite in poprajte. Vse skupaj dobro premešajte.
  2. 2.
    Vsak kos zrezka dobro potolcite in položite na plastično folijo. Zmes z olivami razporedite po zrezkih in jih zvijte. Zvežite jih s pomočjo kuhinjskega sukanca. Zvitke položite v dobro zaprto posodo in jih čez noč postavite v hladilnik.
  3. 3.
    Naslednji dan zvitke popecite v namaščeni žar ponvi, in sicer na srednje močnem ognju. Pecite jih nekaj minut z obeh strani, da dobijo lepo barvo. Razporedite jih na krožnik, prekrijte s folijo in pustite nekaj časa počivati.
  4. 4.
    Bučke prerežite po dolžini. Na vsak konec dajte list bazilike in vsak kos zavijte v rezino pršuta, tako da konce bučk pustite nezavite. V namaščeni žar ponvi bučke specite z obeh strani, da se zmehčajo.

Serviranje

Zvitke poševno narežite in postrezite s popečenimi bučkami.

Nasvet

Tako pripravljene zvitke lahko postrežete s sladkimi omakami na sadni osnovi. Čas priprave: 60 minut + čas počivanja mesa

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 416 / 1.739 - -
Maščobe g 22,53 - -
Ogljikovi hidrati g 10,68 - -
Vlaknine g 1,23 - -
Beljakovine g 41,06 - -
Natrij g 2,71 0 0
Vitamin A μg 133,56 3 3
Vitamin D μg 24,00 12 12
Niacin (viamin B3) mg 22,50 161 113
Pantenonska kislina mg 2,81 40 40
Kalij mg 737,03 20 20
Kalcij mg 56,83 6 6
Fosfor mg 433,76 54 54

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)