Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Polnjena paprika nadevana s kvinojo

  • 20.09.2010
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 80 min

Če želite poskusiti polnjene paprike brez mesa, uporabite kvinojo, "superžitarico", ki je zelo bogata z beljakovinami. Novost je tudi pečenje nadevanih paprik v pečici z dodatkom mocarele in bazilike. Pravo vizualno in okusno doživetje.

Sestavine 4 – 6 

  • 140 g kvinoje
  • 300 ml vode
  • 6 srednjih paprik za polnjenje (okrog 500 g)
  • 2 žlici masla
  • 60 g čebule
  • 500 g šampinjonov
  • 1 pelati Podravka (400 g)
  • 2 stisnjena stroka česna
  • 2 žlički Vegeta Natur
  • malo čilija v prahu
  • 2 žlički cherryja (višnjevega likerja)
  • sol
  • poper
  • 300 ml Passate Podravka
  • 1 žlička sladkorja
  • 200 g mocarele
  • 1 žlica sveže narezane bazilike

Priprava

  1. 1.
    Kvinojo prelijte z vodo in ko zavre, kuhajte 15 minut.
  2. 2.
    Paprike izdolbite, odstranite jim semena in jih kuhajte v vreli, osoljeni vodi 10 minut. Paprike vzemite iz vode in jih ohladite v hladni vodi.
  3. 3.
    Na segretem maslu popecite sesekljano čebulo, dodajte na lističe narezane šampinjone in pražite, dokler voda ne izpari.
  4. 4.
    Pelate odcedite in narežite na kocke, tekočino pa prihranite.
  5. 5.
    Šampinjonom dodajte stisnjen česen, 1 žličko Vegete Natur, čili v prahu, na kocke narezane pelate in cherry ter na kratko popražite. Dodajte kuhano kvinojo in pomešajte. Po potrebi solite in poprajte.
  6. 6.
    Passato zmešajte s tekočino od pelatov, z 1 žličko Vegete Natur in s sladkorjem. Zlijte v ognjevarno posodo. Paprike napolnite s pripravljenim nadevom in jih naložite po paradižnikovi omaki. Če je kaj nadeva ostalo, ga dajte zraven k paprikam.
  7. 7.
    Pecite v pečici na 180°C 30 minut. Preko paprik razporedite mocarelo, narezano na rezine in pecite še 5 minut.

Serviranje

Posujte s sveže narezano baziliko in postrezite.

Nasvet

Paradižnikova omaka ne sme biti zelo gosta, zato jo po potrebi lahko razredčite z vodo, lahko pa jo dodatno obogatite z 1 žlico olivnega olja.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 359 / 1.501 - -
Maščobe g 13,98 - -
Ogljikovi hidrati g 47,29 - -
Vlaknine g 8,86 - -
Beljakovine g 16,53 - -
Natrij g 3,55 0 0
Vitamin A μg 7.343,81 184 147
Vitamin D μg 68,21 34 34
Niacin (viamin B3) mg 9,81 70 49
Pantenonska kislina mg 2,61 37 37
Kalij mg 1.460,27 39 39
Kalcij mg 264,53 26 26
Fosfor mg 384,74 48 48

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)