Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Pitta coi pomodori

  • 15.03.2006
  • Srednje
  • 4
  • 90 min

Predjed, ali celo nekaj več. V Italiji so antipasti priložnost, da na najboljši način začnete kosilo, postrežete goste na zabavi ali prigriznete ob kozarcu vina. Pita s paradižnikom je zelo podobna vegetarijanski pici.

Sestavine

  • Za testo:
  • 20 g svežega kvasa
  • 150 ml tople vode
  • 400 g polbele moke tipa 850
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol
  • Za nadev:
  • 2 žlici olivnega olja
  • 300 g olupljenih in sesekljanih paradižnikov
  • 100 g sveže zelene paprike
  • 6 listov sveže bazilike
  • 5 črnih oliv
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlička
  • 40 g trdega kozjega sira

Priprava

  1. 1.
    Kvas raztopite v malo mlačne vode in moke ter pustite stati okrog 10 minut.
  2. 2.
    Preostali moki dodajte sol, olje, vzhajani kvas in ob dolivanju vode umesite mehko, gladko testo. Testo pokrijte in ga pustite stati na toplem mestu, dokler ne naraste.
  3. 3.
    Na žlici olivnega olja na kratko popražite paradižnik, papriko narezano na trakove in na koncu dodajte nastrgano baziliko.
  4. 4.
    Testo premesite in oblikujte valj. Pekač pokrijte s papirjem za pečenje, testo položite v obliki venca in ga z rokami razširite v tanki sloj.
  5. 5.
    Po testu razporedite pripravljen paradižnik s papriko, posujte z olivami, kaprami in Vegeto Natur, pokapajte z oljem ter na koncu posipajte z naribanim sirom.
  6. 6.
    Pecite 15 – 20 minut v pečici, segreti na 220°C.

Serviranje

Postrezite takoj po pečenju.

Nasvet

Papir za peko ne mažite z oljem, da bi testo enostavneje razporedili po papirju.

Opomba

Testo lahko tudi zamrznete:
Zamrzovanje: Oblikovano testo pecite, brez nadeva, v pečici na 220°C okrog 8 minut, potem ga ohladite, zavijte v folijo in zamrznite.
Odmrzovanje: Na zamrznjeno testo razporedite pripravljeni nadev (3. korak), dodajte ostale sestavine (5. korak) in pecite na 220°C okrog 10 minut.
Čas trajanja: do 30 dni

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 633 / 2.646 - -
Maščobe g 26,64 - -
Ogljikovi hidrati g 84,21 - -
Vlaknine g 5,53 - -
Beljakovine g 15,65 - -
Natrij g 2,20 0 0
Vitamin A μg 867,08 22 17
Vitamin E mg 3,39 15 15
Vitamin C mg 36,79 49 41
Niacin (viamin B3) mg 10,23 73 51
Kalij mg 376,29 10 10
Kalcij mg 166,09 17 17
Fosfor mg 230,63 29 29

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)