Božični puran

  • 25.12.2015
  • Zahtevno
  • 6
  • 160 min

Tradicionalna pečenka, običajno z mlinci, lahko z majhnimi spremembami dobi enako prepoznaven, toda vedno nov okus. S tem receptom vas spomnimo na star in zelo okusen recept za pečenko s sadjem.

Sestavine

  • 1 puran (okrog 3 kg)
  • 1 žlička Vegete
  • sol
  • 3 zelene jabolke
  • 3 hruške
  • 250 g rdečega grozdja
  • 100 ml olja
  • 100 ml vode
  • 100 ml belega vina
  • 1 žlička Gussnela Dolcela
  • 250 g domačih mlincev
  • 50 g masla

Priprava

  1. 1.
    Purana razrežite vzdolž hrbta. Pazljivo odstranite vse kosti, razen beder, da dobite ravno ploščo. Meso perutničk pa zavihajte noter. Z notranje strani ga natrite z Vegeto, zunaj pa s soljo in pustite, da stoji najmanj eno uro, še bolje celo noč.
  2. 2.
    Mlince prelijte z vrelo vodo, odcedite, pomešajte z raztopljenim maslom in napolnite purana, nato ga zašijte s kuharsko nitko, tako da dobite rulado.
  3. 3.
    Purana postavite v dovolj velik pekač, prelijte ga z vročim oljem in pecite v pečici segreti na 180°C približno 2 uri. Med pečenjem purana zalivajte z mešanico vode in vina.
  4. 4.
    Po eni uri pečenja zložite okrog purana olupljena in očiščena jabolka in hruške, prerezane na pol. Proti koncu dodajte še grozdne jagode.
  5. 5.
    Ko je puran pečen, odstranite nitko in narežite zrezke.
  6. 6.
    Odstranite sadje, omako od pečenja pa precedite. V omako vmešajte Gussnel, ki ste ga raztopili v malo vode in na kratko prekuhajte.

Serviranje

S puranjimi zrezki z mlinci postrezite pečeno sadje in omako od pečenja.

Nasvet

Purana lahko zamenjate tudi z gosjo.

Majhna skrivnost

Purana boste lažje nadeli, če boste mlince predhodno zmehčali, tako da jih prelijete z vrelo vodo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 1546 / 6.462 - -
Maščobe g 78,00 - -
Ogljikovi hidrati g 56,00 - -
Vlaknine g 4,00 - -
Beljakovine g 146,00 - -
Natrij g 3,89 0 0
Vitamin A μg 353,00 9 7
Vitamin D μg 64,00 32 32
Vitamin E mg 19,00 86 86
Niacin (viamin B3) mg 53,00 379 265
Kalij mg 1.780,00 48 48
Kalcij mg 159,00 16 16
Fosfor mg 1.108,00 139 139

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)